Huszonkétszeres korosztályos magyar bajnok, Alapítva: 2007

magyar futball akadémia

aktuális hír
Sági Andrea, az MFA pszichológusa

Sági Andrea, az MFA pszichológusa

2015-03-10 13:43

Október óta a szakember foglalkozik a fiatal focistáinkkal.

A Magyar Futball Akadémia újabb lépést tett a fejlődés érdekében. Október óta Sági Andrea sportpszichológus foglalkozik a fiatal focistákkal és a korosztályos csapatokkal. Andrea Dr. Berzéki Ferenc ajánlása útján került az akadémiára és eddig remek munkát végzett a focistákkal. Interjúnkban közelebbről is megismerhetjük őt, de emellett szó esett arról, hogyan foglalkozik egy szakember a csapattal, és az miért jó nekik. Beszélgettünk az egyéni krízisekről, a tipikus focista problémákról és azok megoldásáról.

Miért épp pszichológia?

Mindig szerettem emberekkel foglalkozni, emlékszem, már az általános iskolában is én vigasztaltam a társaimat. Gondolkoztam azon, hogy óvónő vagy tanárnő legyek, de mondták a szüleim, hogy én annál okosabb vagyok.

Amikor harmadikos gimnazista voltam, akkor átestem egy vakbélműtéten és ki kellett maradnom az iskolából. Anyuéknak ekkor eszükbe jutott, hogy elvigyenek egy nevelési tanácsadóhoz. Ez nagyon vicces volt, mert a bácsival végül elbeszélgettünk, és nem olyan volt, mintha engem kezelne, hanem csinált egy intelligencia tesztet s azt mondta, hogy akár az orvosira is elmehetnék, majd behozta egy kisfiúnak a tesztjét, s megkérdezte, hogy én mit látok abból. Párszor ott voltam, beszélgettünk és akkor jutott eszembe a pszichológia. Az utolsó évben döntöttem el, ami azzal járt, hogy minden szombaton jártam külön pszichológia órára, hiszen felvételi követelmény volt, de az iskolában ezt nem tanították nekünk. AZ ELTE-n végeztem 2007-ben, majd a pszichológia tanári képzést is megcsináltam. Az egyetem alatt a Lénárt Ágota által tartott külön kurzusra jártam, végül ő invitált a szakképzésre is, amit 2011-ben el is végeztem. A Ph.D-met is ebben a témában, az önértékelés és versengés kapcsolatáról írtam.

Milyen munkáid voltak eddig?

Már az egyetem alatt is gyakorlatoztam természetesen. Tanítanom és tréningeket tartanom is kellett, valamint pszichiátriai beteggel készítettem interjúkat. A sportképzésen belül a tatai edzőtáborban volt szerencsénk megfigyelni azt, Ágota hogyan dolgozik. Ekkor már nekünk is folyamatosan voltak sporteseteink. Az adott félévben ez volt a követelmény. Ebben az időszakban például egy válogatott kosárlabdázó lánnyal foglalkoztam, aki megsérült egy olyan helyzetben, ami miatt végül fóbiás félelme alakult ki, őt egy fél évig kezeltem. A munkámat nem sportolókkal kezdtem, hanem más életvezetési problémákkal küzdő páciensekkel, majd jöttek a sportoló jelentkezők. Az elején nagyon sok teniszezővel dolgoztam, utána kosárlabdázókkal, vízilabdázókkal is foglalkoztam. Voltam az utánpótláskorú jégkorong válogatottnál egy szezont. Két évvel ezelőtt dolgoztam a REAC-nál, és innentől kezdve egyre több focistával foglalkoztam.

Több sportágból voltak pácienseid. Mennyire kellett magadat beleásnod az adott sportágba?

Csak alap szinten, hogy tudjam, mi az a center, szerva, fonák ilyesmi, vagy a jégkorongban mit jelent a mamut, de nem kell a stratégiákat ismernem ahhoz, hogy értsem, miről mesélnek nekem. Ha a páciens elmondja, pontosan mi hogyan néz ki, én arra könnyen építek gyakorlatot. Például szerválni fantasztikusan tudok fejben, hiszen annyiszor lejátszottuk már a mentális tréningek alatt.  

Mik a tipikus focista problémák?

A konfliktusok. A pályán mit lát a bíró. A személyes vélemény, amelyben sok a szubjektivitás. Nagy a játékosok igazságérzete, és azt kell megtanulni, hogyan ne szóljanak be a játékvezetőnek. Ez több fiúnál előfordul, de más akadémiáknál is jellemző. Emellett a labdatechnikán van mindig fejleszteni való, hogy jobb és jobb legyen. Talán egy focistánál még a sérülés is gyakoribb, térd és egyéb helyeken.

Egy pszichológus hogyan tud segíteni egy csapat teljesítményén, legyen szó arról, hogy az éppen nagyon jó vagy nagyon rossz sorozatban van?

Először fel kell mérni, hogy mi miatt rossz a teljesítmény, ha azért mert konfliktusok vannak, és nem tudnak együtt működni, akkor erre egy összehúzó, csapatépítő, bizalomépítő, ismerkedő tréningeket kell csinálni, ahol közösen oldanak meg feladatokat. De több szempont is van, ha sok a sérült, akkor az egyéni foglalkozásokat igényel, de lehet, hogy éppen az edző a probléma, akitől talán félnek a játékosok vagy nem találják a közös hangot vele. Az alap problémától függ, hogy egy gárdánál egyéni vagy csapatfoglalkozásra van-e szükség. A csapatépítés folyamán a játékosok megismerik egymást, mint embereket, akik a futballon kívül is küzdenek problémákkal, és nem csak a focistát látják a másikban, ezzel sokkal jobb összhangot tudunk kialakítani.

Az akadémián milyen csapat foglalkozások voltak eddig?

Most még csak magára a csapatépítő tréningre helyeztük a hangsúlyt. Közös feladat megoldás, amiben mindenkinek részt kellett vennie, és olyan feladatok, amikor mindenki mindenkiről mond pár szót, mit becsül a másikban, hogy a visszajelzésekkel közelebb kerüljenek egymáshoz. Mindezt változatosan, játékosan. Egy-egy ilyen alkalomnál megtapasztalják, hogy „engem megtart az egész csapat és az milyen jó érzés”. Ezek nagyon sokat adhatnak.

Ha egy játékos krízisbe kerül, akár egy sérülés következtében, mennyi időbe telik a lelki-regeneráció?

Ez teljesen személyre szabott. De már három–négy hónap alatt is szép fejlődést lehet elérni. Például, ha valaki lesérül, szalagszakadása lesz, már a rehabilitáció alatt ajánlott fejben tréningezni, hogy ne essen ki a sportból, majd miután felépül meg kell birkózni azzal, hogy a következő csalódás akkor fogja érni, amikor visszamegy a pályára és esetleg nem megy ugyan olyan jól, mint előtte és kevesebb játéklehetőséget kap, amitől rosszul lehet, kétségbeesethet, erre érdemes odafigyelni.

 

Takács Dóra

támogatók, partnerek
Macron
OTP Bank
Endo Service
Egressy Iskola

betöltés...
betöltés...

tabella
# Csapat J P
1 MTK BUDAPEST 29 63
2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 28 58
3 DVSC-DLA 29 45
4 FERENCVÁROSI TC 28 39
5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 28 38
6 PUSKÁS AKADÉMIA FC 28 33
7 ETO FC GYŐR 28 30
8 DVTK 28 17
fotók
Honvéd FC - Taksony (NBIII) Honvéd-MFA - Hódmezővásárhely (NB III.) Honvéd-MFA - Illés Akadémia (U19)
friss hírek
facebook