Huszonkétszeres korosztályos magyar bajnok, Alapítva: 2007

magyar futball akadémia

aktuális hír
Fontos a belső motiváció

Fontos a belső motiváció

2019-04-26 15:59

Megfizethetetlen tapasztalatokat gyűjtött az U19-es csapat Svájcban

A svájci Bellinzonában szerepelt egy rangos, nyolccsapatos tornán a Budapest Honvéd-MFA U19-es csapata, ahol Simon Miklós együttese a hetedik helyet szerezte meg, de a bronzéremtől is csak nüánszok választották el a társaságot.

 

Mi az első gondolat ami eszedbe jut a tornáról?

Mindenekelőtt szeretnék gratulálni Farkas Tibornak és az U17 es gárdánknak, hogy minden nehézség ellenére, négy fordulóval a vége előtt megnyerték a bajnokságot! A kérdésre pedig a válasz: hihetetlen, megfizethetetlen tapasztalat – kezdte Simon Miklós, a Honvéd-MFA U19-es csapatának vezetőedzője.

Kibontanád ezt egy kicsit?

Nem igazán voltunk még ezzel a korosztállyal komoly nemzetközi tornán, ezért nagy várakozással tekintettünk az út elé. Két éve az akkori U19-es csapattal – amellyel később megnyertük a bajnokságot – voltunk kint, négy meccsből négy vereséget szenvedtünk, és a csoportbeosztásunk idén sem tűnt könnyűnek. A Suzuki kupa-győztes Genk, az ifjúsági Bajnokok Ligája-győztes Red Bull Salzburg és az Udinese csapata várt ránk. Aztán jött kellemes meglepetés, rögtön az első meccs közben. Nemcsak hogy taktikailag, fizikailag és technikailag is megálltuk a helyünket, hanem a mérkőzés nagy részében felül is múltuk ellenfelünket. Mind az Udinese, mind a Genk ellen dominálni tudtunk. A Genk elleni második meccsen, az első tizenöt percben, ha három nullra vezetünk, senki nem szólhat semmit. És itt jött a ha… ami viszont nincs a fociban. Itt jött el az, amiben kiütközött a hátrányunk: a nyomás alatti döntéshozatal, a minőségi döntéshozatal, a lassú döntéshozatal. Ezt ugyanis csak ezek a minőségű meccsek képesek megadni.

Hogyan lehet ezen javítani?

Mentálisan sokkal elhivatottabbnak kell lennie a mai focistának. A belső motiváció egy rendkívül fontos tényező, e nélkül nem lehetsz profi játékos. Rengeteg hasonló, gyors és mentálisan nehéz meccset kell játszanunk, és talán akkor a különböző utánpótlás-válogatottaknak is kicsit könnyebb dolga lesz a jövőben.

Hogyan alakult a többi mérkőzés?

A Red Bull Salzburg csapata volt a harmadik ellenfél, ezen a meccsen játéklehetőséget szerettem volna adni mindenkinek, és le a kalappal a srácok előtt, nagyon jól helyt álltak. Egy elképesztően szép, megsüvegelendő megoldással tudott vezetést szerezni a Red Bull, de ennek ellenére végig meccsben maradtunk. Talán ez volt az egyetlen találkozó, ahol az ellenfél dominált, jobban focizott, mint mi. Ennek ellenére 1–0-ás állásnál szemben álltunk az ellenfél kapusával, de sajnos elpuskáztuk a helyzetet, majd ahelyett, hogy egyenlítettünk volna, a hosszabbítás utolsó percében mindenki gólt szeretett volna rúgni és kinyíltunk hátul, ezt pedig ellenfelünk kihasználta. Mint később kiderült, emiatt gól miatt csúsztunk le a helyosztók lehetőségéről, hiszen nagyon minimális különbség volt a csapatok között…

Aztán a végére összejött a győzelem is.

Igen, bár szakmai értéke annak a meccsnek nagyon kevés volt, hiszen mindkét csapat nagyon fáradtan mozgott, meg kell dicsérnem a fiúkat, hiszen elképesztőt küzdöttek és nagyon akartak győzni. Ez a végén össze is jött, így jóval eredményesebben zártuk a tornát, mint két évvel ezelőtt és játékban is többet mutattunk.

Voltak kiemelkedő teljesítmények? Milyen pozitív kicsengése volt a megmérettetésnek?

Kiemelkedő teljesítmény nagyon sok volt. Kezdeném a stábommal. Kasper Istvánnal, Faltusz Zoltánnak és Fábián Dáviddal négyen próbáltuk eltüntetni a különbséget, amit a többi csapatban heten-nyolcan csináltak, azt ők emberfeletti teljesítménnyel oldották meg. Hibátlan volt a szervezés, amit Csapkó Zolinak ezúton is köszönök, nagyon megkönnyítette a munkánkat. A srácok közül nem szeretnék kiemelni senkit, hiszen ez a társaság addig tud eredményes és sikeres lenni, amíg csapatként tudnak dolgozni, ez nagyon fontos. Ugyanakkor a klubnak van egy óriási értéke Cipf Dominik személyében, aki megértette, hogy mi a sikerhez vezető út és remélem hamarosan magasabb szinten is tudja ezt bizonyítani. Viszont ha már őt megemlítettem, akkor van még pár játékos, aki megérdemli, hogy említsem a nevét: Juhász Zsombor, Markos Marcell, Temesvári Attila, Csörgő Viktor, Takács János és a fiatalabb korosztály képviseletében László Dávid is meggyőző teljesítménnyel rukkolt elő.

támogatók, partnerek
Macron
OTP Bank
Endo Service
Egressy Iskola

betöltés...
betöltés...

tabella
# Csapat J P
1 MTK BUDAPEST 29 63
2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 28 58
3 DVSC-DLA 29 45
4 FERENCVÁROSI TC 28 39
5 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 28 38
6 PUSKÁS AKADÉMIA FC 28 33
7 ETO FC GYŐR 28 30
8 DVTK 28 17
fotók
Honvéd FC - Taksony (NBIII) Honvéd-MFA - Hódmezővásárhely (NB III.) Honvéd-MFA - Illés Akadémia (U19)
friss hírek
facebook