Hússzoros korosztályos magyar bajnok, Alapítva: 2007

magyar futball akadémia

aktuális hír
Az ősz igazi sikertörténet

Az ősz igazi sikertörténet

2018-01-14 20:04

Szezonértékelő beszélgetés Farkas Tiborral

A Magyar Futball Akadémia csapatai igazán szép őszt tudhatnak maguk mögött. Három gárdánk, az U19, az U16 és az U15 az élen zárta a szezont. Az U17-es gárdánk jelenleg ugyan az 5. helyen áll, de lemaradása mindössze 3 pont a 2. helyen álló Győr mögött. Sorozatunk első részében, Farkas Tibort, U16-os gárdánk edzőjét kérdeztük a csapat őszéről. 

- Érdekes őszön vagyunk túl. Milyen tervekkel indultál neki ennek a szezonnak, hiszen új csapatot kaptál?

- Ezek a játékosok valóban most kerültek be az akadémiára, illetve most kerültek a kezeim közé. Természetesen így nem is szabtam meg célokat, az volt inkább a lényeges, hogy hamar megismerjem őket, ki milyen szinten áll. Ennek szellemében próbáltuk meghatározni a munkát. Kezdetben a felkészülés során, bizony elég sok buktatónk volt. Nem az edzőmérkőzésekre gondolok elsősorban, hanem arra, hogy a napi munkában is több időre volt szükség, hogy kölcsönösen megismerjük egymást és tudjanak alkalmazkodni hozzám, tudják hogy mit szeretnék elvárni tőlük. 

- Ez mennyire nehezítette meg a munka tervezését?

- A munka meg volt tervezve, természetesen ezen mindig kell finomítani, mert a pillanatnyi szint eldönti, mit lehet és azt is, hogy milyen ütemben lehet haladni előre, természetesen a játékosok képessége az, ami megszabja ezt a részét. De azt nyugodtan mondhatom, hogy jó színvonalon jöttek a játékosok. Voltak olyan játékosok is, akik most kerültek ide hozzánk az akadémiára vagy egyáltalán a klubhoz és ők azért különböző szinten voltak, őket is hozzá kellett "igazítani" az itt lévő játékosokhoz.

- Mennyire tudtak ezek az új játékosok beilleszkedni, megszokni az akadémiai rendszert? 

- Persze, ennek mindig meg vannak a maga nehézségei, amikor valaki új környezetbe kerül és így van kiszakítva az otthoni megszokott családi fészekből. Ami pozitívum volt, hogy eleve egy olyan közösség volt már itt, amely befogadó, így megkönnyítették az újak beilleszkedését. Ami engem, illetve a szakmai részt illeti, több türelemre van szükség, hogy az érkezett játékosok utolérjék az itteni társaikat. 

- A felkészülési mérkőzéseken látható volt-e már hogy jó ősz fog ebből kikerekedni?

- Nem. Nem lehetett ezt akkor még látni, akkor még nagyon rögös volt a felkészülésünk. Azt gondolom, a fordulópontot a zágrábi tornán való részvételünk jelentette, ahol sokkal jobban egymásra találtunk és ott jól szerepeltünk. Ez még jobban összehozta a közösséget, talán ők is kezdtek igazából hinni a munkában, amit addig elvégeztünk és abban is, hogy ez sikeres lehet.

- Ezeknek az 1-2 napos túráknak, mindig közösség összetartó ereje van. A játékosok is jobban megismerik egymást, az edzőt és viszont. Ezek a momentumok kihozhatják egymásból a pozitívumokat.

- Természetesen. Erre gondoltam, hogy az a fajta együvé tartozás, ott magasabb szintre került, hiszen magunkra voltunk utalva, kint vagyunk egy idegen környezetben, más nemzetek csapatai ellen kell megmutatni igazából, hogy mire vagyunk képesek. Ez olyan energiákat mozgósított a játékosoknál, ami alapján már lehetett reménykedni abban, hogyha ezt majd tovább tudjuk menteni vagy fejleszteni még a bajnokság kapcsán, akkor majd a sikerek is jönni fognak. 

- Hogy emlékszel mi volt az a pillanatban, amikor azt mondtad, hogy na, ez most az a csapat, amit én megálmodtam?

- Ez érdekes, mert a bajnokság elején elindulva jöttek ugyan a szép eredmények, de amit kérdezel, még az az érzésem, nem vált teljessé. Volt egy felcsúti vereségünk, amikor azt éreztem, hogy még mindig nem vagyunk ott kellően fejben. Még mindig van egy fajta kishitűség, még mindig van egy fajta tartás esetleg pont ez ellen a csapat ellen. Még nem tudom egyértelműen rávágni egy ilyen kérdésre, hogy igen ez már az én csapatom. Pedig hát akkor már azért lényegesen sokat dolgoztunk együtt.

- A kívülálló azt láthatta, hogy mérkőzés közben is keresed egy-két játékos posztját a csapatban. Végül is aztán összeállt egy egésszé a gárda.

- Igen, természetesen az ismerkedés nem egy pillanat műve, de nem is annyira a posztok keresése. A poszt iránt elvártak nem mindig jöttek a játékosok részéről. Nem voltam türelmetlen, aztán a bajnokság második felére már egyértelműen érzékelhető volt, hogy kialakult egy olyan erős mag, akikre lehetett támaszkodni, ezen kívül természetesen variálgattuk ki mennyi játéklehetőséget kapjon még és az eredmények is jöjjenek.

- Hogy értékeled a csapatrészek őszi teljesítményét? Kezdjük a védelemmel és induljunk ki hátulról, ahol Megyeri Gábor és Dúzs Gellért személyében, két jó képességű kapusod van. 

- Így van. Ez nyugodtan kijelenthető, mindkét kapus jól teljesített az ősz folyamán. A védőknél annyi gondom volt, hogy kevesen voltak. Nem tudtam kellően rotálni, nem tudtam kellően pihentetni a játékosokat. Ott azért voltak gondjaink annak ellenére, hogy mi kaptuk a legkevesebb gólt, de jó lett volna, ha egy kicsivel nagyobb versenyhelyzet alakulhatott volna ki. Később egy cserével, a center pozícióból visszavont védővel, orvosoltuk.

- Fazekas Lóriról van szó.

- Lóri hátra vitele, mondhatom telitalálat volt. Ő is elkezdte élvezni ezt a szituációt, mivel a támadó poszton nem úgy ment neki a játék, hátra került, ott pedig mondhatom, hogy egy kicsit lubickolt is a lehetőségben és rá is érzett a poszt adta lehetőségekre. Nem kellett túl sokat foglalkozni azzal, hogy taktikailag beilleszthető-e vagy sem. Jól kiegészítik egymás Horváth Milánnal, aki rengeteget fejlődött az ősz folyamán, nem véletlenül hívták be a válogatottba.

- Nézzük a középpályát?

- A középpályán túlkínálat van, valós versenyhelyzetet tudtunk kialakítani, sok a képzett, ügyes játékos. Itt nyilván nüánszok döntenek egyes játékosok javára, akik több játéklehetőséget kapnak.

- Ami a támadókat illeti ott sem állunk rosszul.

- A támadó pozícióban valóban jól álltunk az ősz folyamán. A góllövőlistát 14 góllal vezető László Dávid és a 11 gólos és ezzel a listán 3. helyen álló Molnár Rajmund is a mi játékosunk. Ez jó dolog, és az is hogy rajtuk kívül is több játékosunk is jeleskedik a góllövésben. 

- Ha már Dávidot és Rajmit említetted, két nagyon jó támadód van. De így lesz ez tavasszal is? Csak azért kérdezem, mert nagyon úgy tűnik, hogy ők kezdik magukat kinőni ebből az U16-os korosztályból.

- Volt ilyen döntésem, hogy ősszel Dávid feljebb játsszon az U17-ben és ott is jól teljesített. A tavasz hogy mit hoz még nem tudom, mindenesetre a lehetőséget meg fogom adni mind a két fiatalnak, hogy hét közben feljebb edzenek, míg a harmadik játékos majd Horváth Milán lesz. Az majd a hétvégi bajnoki mérkőzés előtti egyeztetés kérdése lesz, hogy melyik korosztályban fognak szerepelni. Az örömteli, hogyha mi tudunk adni felfelé játékost, természetesen tudjuk, hogy ezzel a mi dolgunk nehezedik. A kérdés az, hogy itt a mögöttük lévők ezt az űrt és felelősséget majd át tudják-e vállalni, mert ez a csapat eredményessége szempontjából nem elhanyagolható tényező.

- Zárásként hogyan foglalnád össze, milyen volt ez az ősz?

-  Azt gondolom, nyugodtan mondhatom, hogy ez az ősz igazi sikertörténet. Senki nem gondolta volna, hogy az elmúlt évi bajnokságot figyelembe véve, egyáltalán a PAFC-ot meg tudjuk szorítani. Ott szoros meccset játszottunk, a Bozsikban pedig legyőztük őket, tehát ez a csapat nagyon keményen megdolgozott ezért a helyezésért. Úgyhogy minden dicséretet megérdemelnek a játékosok.

- Hogy látod, tudja ezt folytatni majd tavasszal a csapat?

-  A korábban említett okok miatt lehet, hogy kevésbé leszünk sikeresek, de mindenesetre nehezebb dolgunk lesz, ha esetleg meghatározó játékosokat elvesztünk. Ez természetesen nem könnyíti meg a dolgunkat, de vannak mellettük még jó játékosok, akiknek fel kell nőni ehhez a feladathoz. Ezt kell, elsősorban saját magukban tudatosítani, hogy eljött az ő idejük, meg tudják magukat mutatni, igazából ők is mire hivatottak.

- Elkezdődött a téli szünet, a pihenés időszaka, amely nem lesz túl hosszú.  Mikor kezdődik a felkészülés?

- Így van. Január 3-án kezdünk. A felkészülési programunk is kész. Minden, így az edzőmérkőzések le vannak szervezve, ebben lesznek hazai és nemzetközi mérkőzések, melyeknek a fix időpontjai is megvannak. 

 

 

Maros József

támogatók, partnerek
Macron
OTP Bank
Endo Service
Egressy Iskola

betöltés...
betöltés...

tabella
# Csapat J P
1 MTK BUDAPEST 18 40
2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 19 31
3 DVSC-DLA 18 30
4 PUSKÁS AKADÉMIA FC 18 24
5 ETO FC GYŐR 18 23
6 FERENCVÁROSI TC 18 22
7 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 17 22
8 DVTK 18 14
fotók
Honvéd-MFA - Szentlőrinc SE (NB III.) Honvéd-MFA - Debrecen (U16) Honvéd-MFA - Debrecen (U17)
friss hírek
facebook