Tizenháromszoros korosztályos magyar bajnok, Alapítva: 2007

magyar futball akadémia

aktuális hír
Nagyon büszke vagyok a csapatra

Nagyon büszke vagyok a csapatra

2017-06-20 14:41

Interjú Simon Miklóssal

Szombaton a 2010/2011-es győztes szezon után, ismét U19-es csapatunk lett a bajnok az elit bajnokságban, miután az utolsó fordulóban 6-0-ás győzelmet aratott az ETO FC Győr ellen, a Bozsik Stadionban. Csapatunk ezzel a sikerre 50 ponttal végzett az élen, 2 ponttal megelőzve a sokáig a tabellát vezető Ferencvárost. A mérkőzést és az ünneplést követően, az edzői irodában ültünk le Simon Miklóssal, az együttes edzőjével hogy immár nyugodtabb körülmények között értékeljük a csapat, bajnokságban nyújtott teljesítményét. Beszélgetésünk közben kaptuk a jó hírt, hogy Simon Miklóst felvették a Magyar Labdarúgó Szövetség, ősszel induló pro licences edzőképzésére és azt, is hogy segítője, Faltusz Zoltán a szövetség "B" licences tanfolyamának elméleti vizsgáján (tesztjén), 85%-ot ért el. Gratulálunk mindkettőjüknek!

- Azt, amit az ember időnként nem, vagy alig vesz észre más csapatoknál, itt egyből kitűnt, vagyis hogy milyen taktikával léptünk pályára. Az első pillanattól kezdve letámadtunk, hatalmas iramot diktáltunk, hogy minél hamarabb megszerezzük a vezetést, de maga a játék is szemet gyönyörködtető volt.

- Igen, a játékosaink, képességei, illetve képzettségei azt gondolom, hogy megvannak. Ehhez egy olyan játékot kellett összehozni, ami azt mondom, hogy az egész akadémiát kell, hogy jellemezze. Ez egy totális letámadáson alapuló játék, folyamatos nyomás alatt tartani az ellenfelünket. Ehhez ugye kell egy nagyon jó erőnlét, amit Kasper István barátomnak köszönhetően a csapat megkapott.

- Sok összetevője van egy ilyen bajnoki címnek, a pálya mellett is. Az edző mellett például egy tehetséges fiatal, ambiciózus segítő áll és olyan stábtagok, akik teljes mértékben alárendelik magukat a csapat érdekeinek.

 - Igen kell egy nagyon jó és biztos háttér, amit a vezetőinktől megkaptunk és kell egy nagyon jó segítő háttér, amit kollégámtól, Faltusz Zolitól kaptam, vagy a videó elemző Lőrincz Ábeltől és a kapusedzőnktől Bakó Attilától kaptam. Tehát egy olyan stábbal tudtam és tudok dolgozni, amely nagyon-nagyon megkönnyítette a munkámat és nem utolsó sorban a gyerekekét. Nem szeretném kifelejteni a játékosok képességeinek fejlesztésében segítő két kollégámat, Pisont Istvánt és Tóth Csabát, akik a játékosok minőségének javításában, egész évben nagyon sokat segített. Ez látszódik a csapaton, az elmúlt hónapokban amellett, hogy természetesen a Ferencváros gyengélkedései, pontvesztései is kellettek ahhoz, hogy mi ezt az eredményt el tudjuk érni, de ezt ki tudtuk használni. Nagyon jó érzés volt a padon ülni és látni, hogy jól játszik a csapat. Nagyon kellett hozzá az a svájci torna, amelyen részt vettünk, ami egy nagy lökést adott a csapatnak és nagyon jó mentális erővel tudtunk felvérteződni.

A mentális erőt említetted, végig követve a csapat ez évi szereplését és teljesítményét egy kifejezetten összetartó csapatról beszélünk. Itt nem láttam sértődést, azért mert csak a kispadon jutott hely, aki viszont beszállt, az jó érzéssel és mindent elkövetett a csapat eredményes szerepléséért és mindent a csapategységnek vetett alá.

- Többször előfordult a szezon folyamán, hogy a második csapatunkból visszajátszó játékosok érkeztek. Róluk is csak nagyon nagy tisztelettel tudok beszélni és ezt a meccs előtt is elmondtam a srácoknak, hogy bizony az elmúlt években, az elmúlt korosztályokban, a visszatérő játékosoknál nem volt biztos, hogy olyan motiváltan léptek pályára, mint az várható volt. Le a kalappal az összes '98-as születésű játékosunk előtt, hiszen akár a padra, akár az edzésben kell segíteni, egy kicsit sarkítva a dolgot, akár csak vizet vagy labdát hordani, nagyon szívesen jöttek és ez a csapat minőségét és az összetartozást javította.

Gyengén kezdtük a bajnokságot, aztán az egyik pillanatról a másikra valami megváltozott. Fantasztikus teljesítményt nyújtott a csapat, gyakorlatilag győzelmi szériákat produkáltunk. Ezek nagyon összehozták a játékosokat és ez a bajnokság végéig kitartott. 

- Mi is benne voltunk egy olyan ördögi körben, amiben most a Ferencváros került. Ezt nekünk sikerült jobban lerövidíteni. Minden csapat életében sajnos számolni kell egy olyan "gödörrel", amikor vagy az eredmények nem jönnek, vagy a sok sérülés miatt, vagy a rosszabb morális hangulat miatt megül egy csapat. Ezt minél rövidebbre tudjuk húzni, annál jobb és itt megint csak vissza tudok kanyarodni a csapatra, illetve a stábcsapatra, akár még az U17 és az U16 edzőivel, Farkas Tiborral és Somogyi Krisztiánnal, ezek fontosak, hogy ezekből ki tudjuk egymást rángatni és egymást tudjuk segíteni.

A bajnokavatást és ezt az érzést már átéltük 3 héttel ezelőtt. Csodálatos volt! Most Ti is átélhettétek, ha csak kicsiben is azokat a csodálatos pillanatokat. Hiszen volt itt pacsizás a szurkolókkal, pezsgő "fürdőzés", vastapssal köszöntötték a szurkolók a fiúkat, sőt ha nem is a fellegekben, de a levegőben is érezhetted magad. Gondolom, hogy belül hevesebben dobbant meg a szíved, jobban mint máskor.

- Most hozzáfűzném, hogy én erre a csapatra nagyon-nagyon büszke vagyok, akkor is ha másodikak lettünk volna. Hónapok óta úgy ülünk a padon, hogy jó érzés őket nézni, jó érzés, hogy megcsinálják, amit kérünk, és most lett belőle egy bajnoki cím. Megmondom őszintén pár héttel ezelőtt mi ebben nem is gondolkodtunk, sőt azt mondtam, hogy ha a dobogóra feljutunk, akkor az már egy jó eredmény lesz. De ezt abszolút a srácok kaparták ki maguknak és óriási csapategységgel ez működött. Természetesen az első csapat bajnoki címéhez nem hasonlítható, ez egy óriási dolog volt, talán egy csodának is nevezhetném. Azt gondolom, hogy megint bebizonyosodott, hogy a tudás fölött sokszor a szív és a fej győzedelmeskedik, és azt gondolom, hogy az első csapatnál is és nálunk is ez jelen volt.

Azért azt láthattuk az első csapatnál, hogy nem árt, ha van tudás is. 

- Így van. Nyilván, az első csapatnál is nagyon sok olyan gyerekünk tud megjelenni, aki végig ment az akadémián, megkapta azt a megfelelő képzést az edzőktől, amivel NBI-es játékos lehet és nyilván akinek a feje olyan, csak az tud ott maradni. Ez egy nagyon jó szelekció volt és szerencsére ez működött is.

- Ha már az első csapatot említettük, ha csak a két utolsó fordulót nézzük, a Debrecen  és Videoton ellen is 6 MFA játékos volt a kezdő csapatban, sőt a Cívis városban Tömösvári Bálint személyében plusz volt még egy. A bajnokcsapatban Baráth Boti és Nagy Geri személyében olyanok is pályára léptek, akik tagjai volta a 2010/11-es, U19-es bajnokcsapatnak. Milyen reményekkel várod a most bajnoki címet nyert játékosaid jövőjét?

- Akik itt vannak és itt játszottak, mindenképpen van jövőjük. Az hogy milyen szintű jövőjük lesz, azt a következő évek fogják eldönteni, mennyire lesznek motiváltak, mennyire tudják azt a mentalitást, azt az alázatot, amit itt megpróbáltunk megmutatni, továbbvinni. Mindenképpen egy NB III,-tól NB II-ig, de NB I-en is és külföldön több bajnokságban is látok én jövőben játékosokat. Ez abszolút rajtuk múlik, hogy melyik szintre fognak ők eljutni.

Véget ért a bajnokság, most még örülünk, a bajnoki cím lázában élünk, de majd lassan előre is kell tekintenünk. Mit vársz a jövőtől, hiszen most egy óriási lehetőséget kaphat a Magyar Futball Akadémia azzal, hogy kiléphet a nemzetközi porondra és igazi sztárcsapatokkal találkozhat az ifjúsági Bajnokok Ligájában.

- Ez a lényeg, amit mondtál, erre mi lehetőségként tekintünk, ez a tanulási folyamat egy nagyon-nagyon fontos építő köve lehet. Ugye itt a tulajdonosnak és a vezetőségnek köszönhetően nagyon sokszor kipróbálhatjuk magunkat külföldön, akár egy határ menti mérkőzésen, akár egy külföldi tornán, ezeknél látszódik, hogy van különbség, ami azt gondolom sok ilyen mérkőzéssel javítható és közelebb kerülhetünk az európai topfutballhoz. Nyilván vannak más gondok, amivel nem tudunk mit csinálni, viszont amit mi tudunk azt megpróbáljuk megcsinálni és ebben fog minket segíteni remélhetőleg ez a lehetőség. Azt hogy hogy tudjuk megszervezni, kivel, melyik játékosokkal, azt gondolom jelen pillanatban teljesen mindegy, a lényeg az, hogy a tehetségeinknek tudunk egy olyan lehetőséget biztosítani, ami nem nagyon volt még eddig.  

Most egy kis megérdemelt pihenés következik, aztán ismét kezdődik a felkészülés és egy új szezon. Mikor kezdtek?

- Július 18-án kezdünk, a jelenlegi U17-es csapat lesz majd az U19-es gárda. Ők a 2000-es születésűek, de én nagyon szeretném majd kiegészíteni őket jó pár 2001-el és az idei év tanulsága abszolút az, hogy idősebb játékosok kell, hogy maradjanak a csapatban. Megpróbálunk az U19-be tartani a már kiöregedő, de még ebbe a korosztályba beférő - mi 1 évvel fiatalabbakkal játszunk az U19-ben - játékosokat itt tartani és őket egy csapattá gyúrni, hiszen a legfontosabb az, hogy az egyéniségek, az én véleményem szerint a nagyon jó csapatból tudnak kinőni és ennél próbáljuk a lehetőségét megadni a gyerekeknek. 

 

Maros József

támogatók, partnerek
Macron
OTP Bank
Endo Service
Egressy Iskola

betöltés...
betöltés...

tabella
# Csapat J P
1 ILLÉS AKADÉMIA-HALADÁS 28 60
2 BUDAPEST HONVÉD-MFA 28 57
3 PUSKÁS AKADÉMIA FC 28 47
4 MTK BUDAPEST 28 44
5 FERENCVÁROSI TC 28 44
6 VIDEOTON FC 29 43
7 DVSC-DLA 28 19
8 ETO FC GYŐR 29 10
fotók
Budapest Honvéd - Sporting CP (U17) Budapest Honvéd - Sporting CP (U17) Budapest Honvéd - Sporting CP (U17)
friss hírek
facebook